dimarts, de maig 22, 2007

Acta castiga al PSC

Al·ludíem a un debat organitzat per ACTA2025, al que els partits del govern no varen participar per diverses raons. S’entén que pels promotors de la associació pot ser interpretat com un greu menysteniment. La torna ha estat la publicació d’unes tendencioses fotos, i d’una informació que indueix a pensar que el PSC va punxar a l’acte electoral. Desprès han hagut de matisar-les amb un article explicatiu i d’opinió per justificar “el empotramiento de la retórica de la ficción en la narración de los hechos” (el encastament de la retòrica de la ficció en la narració dels fets). Per cert, ... diuen els d'acta de les fotos que son l'arquetip del fracàs: cal que ACTA2025 no és precipiti, i esperi a veure quins resultats treuen a les eleccions.

El president d’Acta va remarcar la seva indignació “ante el hecho de que los miembros del actual equipo de gobierno hayan acusado a esta entidad de manipuladora con anterioridad a la publicación de esa imagen, cuando jamás hemos ofrecido una información que, intencionadamente, estuviera alejada de la realidad hasta convertirse en una tergiversación” (davant el fet de que els membres de l’actual equip de govern hagin acusat a aquesta entitat de manipuladora amb anterioritat a la publicació d’aquesta imatge, quant mai hem ofert informació que, intencionalment, estes allunyada de la realitat fins a convertir-se en una tergiversació).

Nosaltres, pel fet de fer el nostre bloc, podríem també reclamar la llibertat d’expressió quant hem rebut trucades, reclamacions, acusacions de manipulació, i advertències de que tindríem problemes amb segons quines coses. No generalitzem, ni volem victimitzar-nos. Opinar, parlar dels demés, sobre tot si es per censurar-los ja sabem que té uns costos socials, emocionals, psicològics. El més fàcil és tirar la pedra i amagar la mà, com fan els anònims o fins i tot callar.

Nosaltres, per que parlem amb tothom, ja els hem comentat al president d’Acta que sovint apreciem a les seves opinions informatives que si que és nota la ma tendenciosa antigovernamental. I els hi hem posat exemples de oblits de realitzacions del ajuntament, o primar noticies conflictives. la parcialitat en la elecció dels títols, primar la informació dels grups de l’oposició... etc. Per que s’entengui, s’informa de un DVD d’informació municipal no quant s’embustia i podria ser noticia, sino quant PiP reacciona i diu que és il·legal, i desprès, quant la junta electoral diu que no és il·legal, tampoc no es rectifica dient que PiP fa valoracions massa alegres del que és legal o il·legal.
En aquestes eleccions s’ha vist molt clar el tractament tendenciós, per exemple, de la noticia de la piscina. Fent alarmisme (electoralisme???) al respecte: Acta2025 qüestiona si hi haurà casal d’estiu a Torrelles derivat d’una informació de la piscina. No ens estranya que Poble no volgués anar-hi al debat que proposaven, quant es posen en la seva boca paraules que mai varen dir (el club és una cosa per deixar-ho estar) quant va dir al revés, que Poble seria un garant d’una solució definitiva, que la piscina es rescataria pel municipi d’acord amb els socis. Podríem anar-hi més lluny, i parlar-ne del patró de repetició de noticies per crear un clima d’opinió en determinades qüestions...

Nosaltres no valorem la parcialitat informativa dels redactors d’ACTA. A nosaltres ens semblaria bé que diguessin que els semblen les coses i que les argumentessin èticament, i fins i tot que la seva associació fes una recomanació de vot. Nosaltres, el bloc Torrelles Republicana, prenem part volgudament, i fins i tot demanem el vot per una candidatura. El problema és presenta quant ACTA pretén dir que son independents i objectius, i que el públic li hem de tenir confiança en el que diuen es la pura realitat. Doncs no: Son tant subjectius com qualsevol humà i ells com a periodistes ho saben millor que ningú.

Esperem que ACTA, ni cap emulador, no segueixi pel camí del “empotramiento de la retórica de la ficción en la narración de los hechos” o la comunicació a Torrelles serà endavant molt ... artística.