dilluns, de març 05, 2007

Setmana 2. Iniciativa pren partit per Torrelles.

Hem mantingut que aquest bloc te una certa vocació transversal dins del republicanisme. Nosaltres som convençuts partidaris d’una organització: Esquerra, per historia, i programa ideològic. Però no per això deixem de reconèixer l’encert i la proximitat d’altres grups en els nostres objectius finals. I som plenament conscients que caldrà la concurrència d’una majoria de Torrellencs (i Catalans) per dur-los a la practica. Aquesta prèvia atemporal, com dirien al ple municipal, és per explicar la nostra menció en aquesta anotació extensa al possible grup d’ICV-EUiA de Torrelles, pel que estem força interessats.

La actual “Entesa per Torrelles”, amb la que Esquerra governa a Torrelles, te en els seus integrants membres afiliats i simpatitzants a aquesta coalició. De fet, ICV-EUiA varen ser membres fundadors d’aquesta Entesa. S’ha de dir que EUiA sempre ha tingut referents visibles al poble. En les eleccions del 2000 (al congres espanyol) PSC i EUiA varen fer un comunicat conjunt. A gaire bé totes les manifestacions importants (aturem la guerra, 11 de setembre, 18 de febrer, ...) és comú trobar-se’ls a BCN. De totes maneres, semblava que a Torrelles, no tenien prou força organitzativa per estructurar-se autònomament, i que la seva presencia municipal era la de arribar a acords politics amb l’Agrupació independent Poble i Progrés (1995), i amb l’Entesa per Torrelles al 2003.

Per aquest 2007, ja hem comentat que estarem amatents de quin posicionament municipal prenen. Cal recordar que ICV-EUiA varen organitzar un acte electoral per les eleccions al Parlament de Catalunya, on varen treure a Torrelles 304 vots (el 14,25% dels vots vàlids). Un resultat molt bo, que garantiria un possible regidor en unes eleccions locals. Podeu veure el rumor al que al·ludíem respecte a una possible candidatura de ICV-EUiA.

EUiA, els dies 25 de gener i el dia 23 de febrer va fer unes xerrades debat sobre el Procés de Pau a Euskalerria. Apostant pel diàleg. Les xerrades estaven presentades per en Alfons Bech. Amb les intervencions de Sandro Maccarrone (campanya del si al procés de Pau) i Jesús Uzkudun (de Milakabilaka, plataforma en favor del Procés de Pau) respectivament. Per aquest dimecres, dia 7 de març, ICV a anunciat una xerrada amb el diputat Jaume Bosch, amb el títol: “Iniciativa pren partit per Torrelles”. El diputat presentarà una oficina parlamentaria per al Baix Llobregat de la que ell serà el responsable.

A tres mesos de les eleccions desconeixem que farà la coalició ICV-EUiA. Descartem d’entrada una reedició de l’Entesa. Per càlculs d’interessos, creiem que a PiP no hauria de propiciar que ICV-EUiA és presentessin independentment, doncs serien els primers erosionats electoralment per una fuga d’un vot jove “Salvem Can Coll – Per Tutatis” que sembla que han de mobilitzar (son rumors). Haurien de consolidar la unitat del vot d’oposició, tenint en comte la llei d’hont. I el que es més amenaçador i estructural, la consolidació d’un grup autònom d’IVC-EUiA, amb els seus propis interessos i agenda política, i suport parlamentari, representaria tard o d’hora, el final de PiP com a força amb aspiracions hegemòniques. Tal vegada pot primar el càlcul a curt termini que a Esquerra i a PSC, també els podria ocasionar-ne una fuga electoral per la reubicació d’electors. Certament, però nosaltres creiem que aquesta seria petita i que, amb diferencia, PiP seria el més castigat per aquesta competència.

Per un altre cantó, segurament és ingenu voler impedir (amb OPAs amistoses) que un grup humà s’organitzi i participi políticament. Estem convençuts que tard (el 2011) o d’hora (2007) IVC-EUiA trobarà gent que la presentarà a les eleccions a Torrelles, i això tindrà conseqüències tan estructurals com quant ERC va irrompre en el mapa electoral de Torrelles. Tot dependrà de la voluntat dels seus militants. Bé, alguna cosa es cou...