dimecres, de febrer 14, 2007

Especulacions electorals.

Partint de la base que no hi hauran noves ofertes electorals, es a dir, nous partits ni agrupacions que es presentin a les eleccions, el comportament electoral hauria de tendir a l’estabilitat respecte al 2003.
Hi ha tendències de fons electorals, que cal tenir present:
- Una homogeneïtzació de la població de torrelles amb la mitja catalana. Torrelles va acollint una població metropolitana i el seu comportament electoral és veu influït per aquesta realitat. Això vol dir que els partits amb referents espanyols, (el PP i PSC), haurien de créixer suaument i constantment en percentatge, mentre que l’hegemonia nacionalista anirà baixant, fenòmens que porten que Torrelles vagi convergint amb la mitjana catalana.
- Població metropolitana que esdevé torrellenca, en gran part no s’arrela i manté una abstenció alta, almenys en les primeres eleccions per falta de referents, d’aquí que diem que hi ha una tendència de canvi electoral suau.
- La competència i fragmentació electoral: amb 6/5 partits competint és difícil que hi tornin a haver-hi majories absolutes (6 regidors sobre 11), per tant cal que els partits pensin en no cremar tots els ponts, doncs el que s’ha guanyat el dia de les eleccions es pot perdre el dia dels pactes post-electorals.
- La singularitat de les eleccions del 2003, que va beneficiar especialment a l’Entesa, gracies a la mobilització de l’A.VV. i el PSC degut a l’ecotaxa d’escombreries, en aquells moments va poder mobilitzar especialment un vot massiu d’urbanitzacions per aconseguir el canvi.

Perspectives partit a partit a 15 setmanes de les eleccions.
- Entesa no es presenta. El PSC va obtenir 2 regidors dins d’aquesta coalició. Creiem que els te assegurats, i que el seu repte serà aconseguir el tercer. Te a favor ser el un partit de govern, al poble com a Catalunya-Espanya. Haurà de mobilitzar els antics votants de l’entesa, feina que pot ser difícil, degut a la desaparició com a tals dels grups que donaven vida a la mateixa entesa. (per exemple, caldrà estar atent a si IVC-EUiA, com a grup polític dona suport a PiP)
- PiP, amb 3 regidors al 2003. Creiem que segurament consolidarà aquests 3 regidors, degut a la mobilització i tensió que ha imprès a aquesta legislatura. Parlàvem ara d’un possible suport significatiu d’ICV-EUiA. Com a mèrit compten amb molts simpatitzants en moltes de les entitats emblemàtiques de la societat civil. Com a limitador de les expectatives de creixement a un quart regidor, anomenaríem primer un desgast pels seus 16 anys de govern municipal, i actualment, precisament l’estil agrí dels seus escrits, això cal afegir la davallada general dels grups independents.
- Esquerra, va obtenir 2 regidors. Creiem que els té consolidats. Hem fet esment en un altre article d’un vot dual PiP-ERC que a les autonòmiques va votar a ICV (uns 50 electors). Per definició, aquest votant ja va votar PiP fa 4 anys, i llavors, ERC va obtenir 2 regidors. Al parlament ERC va obtenir 400 vots (a les locals 315), que en unes locals implicaria 2 regidors. ERC actualment, ostenta actualment l’alcaldia, i per la seva pugna actual amb PiP, podria capitalitzar l’obra de govern, i cercar el tercer regidor.
- POBLE és va quedar a les portes del segon regidor. A aquestes alçades és confirmat que presentarà candidatura i que opti pel seu segon regidor.
- CiU, creiem, que només apel·lant a les seves sigles i seguint la dinàmica de treball del últim any, haurien de pujar com a mínim a dos regidors. Recordem que CiU va ser el partit més votat a les ultimes eleccions al parlament.
- PP, creiem que seguiran recollint el vot antisistema de dreta i espanyolista.

Així doncs, PSC: 2, PiP: 3, ERC: 2, Poble, 1, CiU: 2. Cap a on anirà el 11è regidor? Creiem que tothom en aquests moments podria aspirar a sumar aquest últim regidor i que en gran part vindrà donat per la campanya que segueixi cada u. Segons a on vagi, i tenint en compte que en democràcia una petita variació és la que fa decantar el regidor a una o altre candidatura, farà que és pugi formar una o una altre majoria governamental.

Sobre pactes? Bé... sempre queda allò fàcil de sumar i fer blocs amb els que estan al govern i aquells que estan a l’oposició, la dinàmica del dia a dia ajuda, però que ningú exclogui opcions, doncs aquesta historia es començarà a escriure el dia de les negociacions.