dimecres, de febrer 14, 2007

Setmana ZERO (notes sobre les eleccions al parlament)

Ha començat la campanya electoral. Falten menys de 15 setmanes pel diumenge 27 de maig, dia electoral. Desprès de comprovar els resultats electorals del 1 de novembre, ens varem prendre una retirada contemplativa, que hem aprofitat per reprendre velles aficions. No cal amagar que els resultats varen ser, igualment com els de l'Estatut, clarament decebedors. Decebedors en la baixada del vot clarament independentista, però acceptables des d’una perspectiva ample pel manteniment dels vots dels partits de tradició democràtica, que en diem.
A Torrelles, el més digne de menció va ser un fenomen dins del àmbit de l’esquerra nacional catalana: Esquerra, va deixar de tenir 100 persones que confiessin en la proposta independentista, com havia tingut a les ultimes eleccions al parlament el 2003, seguint sembla ser una certa tendència dels pobles de la Catalunya interior. Cal remarcar que l’altre coalició d’esquerra nacional, ICV-EUiA va guanyar 100 vots.
Vol dir això, que existeixen alguns electors duals (a les eleccions supra-locals votarien a ERC i localment a PiP) que han castigat Esquerra en l'àmbit parlamentari, i premiat a Iniciativa, propera a l’agrupació d’electors Local PiP? Pot ser una hipòtesis plausible en un cert percentatge, potser uns 50 electors, que haurien fet el canvi en aquestes eleccions, de PiP-ERC a PiP-ICV, fet que es corroboraria amb la destacada presencia de membres de PiP en l’acte de campanya de ICV-EUiA del que varem informar. Aquest votant progressista i catalanista, hauria castigat a Esquerra per la seva política local (una política primer, que condemna a PiP a l’oposició, i que en les formes arriba a ser dura, doncs no accepta de cap de les maneres que PiP li marqui l’agenda política. Enfrontament simbòlicament condensat en la modificació del pla de Can Coll.)
Això afectarà a les eleccions locals? La nostra resposta es que el més calent és a l’aigüera. I la major part de les coses està per decidir. Tindrem temps per especular (eh!, de manera sana!) sobre els resultats i el comportament electoral dels torrellencs.
En principi, responent a la pregunta, els resultats de les eleccions al parlament, ens diuen que aquest fenomen, del pas del votant dual PiP-ERC (al 2003) a PiP-ICV (al 2006), que valorem en unes 50 persones, respon a un elector que semblaria evident que ha refermat la seva lleialtat a PiP, i la seva oposició a ERC, i que estan molt mobilitzats per repetir el seu vot a PiP a nivell local, com probablement ja varen fer el 2003. Així doncs, PiP encara unes eleccions locals amb una certa base electoral motivada i fidelitzada. Conclusió i actuació corresponent de PiP? La línea editorial del butlletí de febrer de PiP que reprèn el clima de confrontació, que ajuda a galvanitzar aquests electors.
Per l'altre banda, Esquerra de Torrelles, a les properes eleccions locals, veurà el seu sostre electoral potencial rebaixat. Conclusió que ha tret ERC? . . . a les properes setmanes ens assabentarem.

Nota apart rumorologia: Sembla que es descarta que ICV-EUiA es presentin a les eleccions. seguirem informant.