dimarts, de maig 23, 2006

Joves amb criteri (diferent?)

Ha aparegut la segona revista “Per Tutatis” d’un col·lectiu de Joves de Torrelles. Com a la anterior revista, carrega contundentment contra el govern municipal, encara que aquesta segona edició possiblement és més respectuosa que la primera, en que varen tractar al govern de corruptes.
Tenim en ment, quant puguem, a la mesura de la nostra capacitat i disponibilitat, escriure respecte a aquesta revista i tal vegada sobre els seus joves escriptors, però ara un article publicat ens ha demanat la nostra immediata atenció: La senyera del Turó.

Molts estem convençuts de la transversalitat dels valors republicans, i també del sobiranisme a la nostra petita comunitat de Torrelles. No hi ha monopolis ideològics ni exclusivitats de cap grup. Hi ha republicans i/o independentistes d’esquerres al PSC, a ERC, a PiP, a Poble, i segurament també a CiU. La ubicació de cada un dels actors, depèn en molta part del esdevenir històric, de com és varen formar cada grup, i com s’han anat posicionant per afinitats personals, de la reacció a tals mesures de govern, dels ideals de cada u, ... fins a conformar les actuals faccions politiques que en breu es trobaran en lluita per guanyar les properes eleccions locals.
Per tant, les critiques a la gestió del govern, als partits politics, o als politics mateixos, entren dins d’aquest joc, a vegades fins i tot fastigós i reprovable, del desgast polític dels uns contra els altres. I malgrat aquestes confrontacions democràtiques, molts respectem i reconeixem als que estan a l’altre lloc de la trinxera d’una manera honesta i positiva. I molt més quant a vegades “els altres” també defensen uns mateixos valors compartits, malgrat l’efecte òptic de la dura lluita de faccions pot fer semblar que defensen postures i valors irreconciliables. El manteniment de Torrelles com un poble, i la seva preservació mediambiental, dins de la area metropolitana és un d’aquestes punts d’unió: Per exemple i per dir-ho contundentment, és marginal la gent que defensa un creixement accelerat i desmesurat de Torrelles.
I per cert, un avis extemporani a navegants, ...si ens trobem en una lluita de faccions, el que compta és la conquesta del poder. Només uns romàntics volem mantenir viatge a Ítaca, i per això hem denunciat certs excessos. Per tant, dèiem, en la ubicació política en que ara estem, cal tenir present com son de canviants i variables les aliances i les “amistats” politiques. Per un cert sentit de la elegància no nombrarem els protagonistes de les èpiques discussions, molt pujades de to entre regidors que ara trobant-se en l’oposició han trobat una gran i insospitada sintonia i afinitat en la actualitat. És per això, que pensant en aquests joves, se’ns acudeix, si volen seguir aquesta modesta recomanació, que procurin de no fer-se més mal del necessari en les critiques dels uns als altres. De totes maneres, som conscients de que cada generació ha de experimentar i guanyar la seva experiència, i com diu Oscar Wilde, l’experiència és el nom que tothom dona als seus propis errors.