diumenge, de setembre 17, 2006

Torrelles de la Salanca

Aquest estiu varem fer una escapada fins a Torrelles de la Salanca (al Rosselló). És un poble de més de 2000 habitants, a 10 kilòmetres de Perpinyà. El seu terme municipal, de 17,14 km2, és extremadament pla, i toca al mar mediterrani. El curs d’aigua més important és el riu Bordigó. Vora la platja s’ha construït una urbanització de casetes i càmpings dedicada al turisme d’estiu. Les platges però son molt valorades pel seu aspecte salvatge. Si voleu accedir a la oficina de turisme premeu aquí. Mirant webs hem descobert que una d’aquelles patges és nudista!!! Així que no es imprescindible recordar-se de portar el banyador quant la visiteu!.

La Historia...
El terme Turrilias per referir-se al municipi data de 956. Al segle XII, ja és deia Torrelles. La majoria de les terres de Torrelles depenien del bescompte de Canet, i els seus descendents fins la revolució francesa 1789. Durant la revolució francesa, va tenir un paper destacat un fill de torrelles. Nascut el 1761, en Josep Guiter, sacerdot, que va abandonar els hàbits per dedicar-se a la política, va ser alcalde de Perpinyà el 1790. Va ser diputat de la convenció i és va negar a votar l’execució del rei, cosa que va motivar que fos empresonat posteriorment. Va seguir la seva carrera política dins de la dreta fins la seva mort, el 1829. La antiga església romànica va ser totalment reformada el 1912.

Política...
L'alcalde de la vila de Torrelles de la Salanca, des del març del 2001 és en Louis Carles (és del bloc dels partits de la dreta). Actualment, i en clau política, podríem dir que el catalanisme polític és marginal, la candidatura “Catalunya 2004”, a les últimes eleccions regionals, que integrava a ERC i Unitat Catalana, va obtenir un 2% dels vots (25 electors). Per cert, casualitats de la vida, coneixem a un militant d’Esquerra d’aquella població!!!. Davant aquest resultats cal recordar que la catalanitat com a signe identificador és molt present, però no te el contingut polític i lingüístic amb que a la Catalunya sud l’omplim. Torrelles de la Salanca està agermanada amb Torroella de Montgrí.